Okos magyar települések

2018. március 21.

Az Invitech Solutions február elején adta át a Budapestet lefedő LoRa-technológiájú IoT-hálózatát. A rendszer kidolgozásában és megvalósításában a BME szakemberei is részt vettek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén(TMIT) már több mint 15 éve foglalkoznak szenzorhálózatokkal.

„Ez a kutatási terület már a 2000-es évek elején is igen népszerű témakör volt. Igaz, abban az időben még inkább csak elméleti szinten zajlottak a kutatások. Az akkori elképzelések még arról szóltak, hogy az adatgyűjtő szenzorok azzal tudnának energiát spórolni, hogyha csak nagyon közelre – 10-30 méterre – sugároznák a jeleket. Így viszont az adatküldés biztosításához elég sok átjátszóállomás kihelyezésére lett volna szükség, parkolóórákra vagy villanyoszlopokra rögzítve a szenzorok közelében. Szintén ebben az időszakban vizsgálták a többugrásos kommunikáció elméletét is” – adott rövid visszatekintést Vida Rolland, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék docense.

teljes cikk a 24.hu oldalon