Átadták a 2017. évi Pro Progressio tanári és hallgatói díjakat

2017. november 10.

Kilencedik alkalommal ismerte el a kiemelkedő középiskolákat és tanáraikat, valamint a műegyetemi hallgatókat a Pro Progressio Alapítvány - tudósít a bme.hu

Video a díjátadásról

Köszöntő

„Nem a Műegyetem mellett, hanem azzal összeölelkezve dolgozik a Pro Progressio Alapítvány” – emelte ki köszöntőjében az intézmény rektora a díjátadó ünnepségen. Józsa János méltatta a szervezet ösztöndíjprogramját és a fiatal oktatók támogatásának lehetőségeit. Úgy vélte, a tehetség felismerése nem bonyolult feladat, de szükséges a pedagógus, aki segít annak kibontakoztatásában. A BME Doktori értekezés innovációs díj néven alapított új elismeréssel összefüggésben elmondta: a Műegyetem felfedező kutatásokkal is foglalkozik, ezzel párhuzamosan pedig elengedhetetlenül fontos, hogy a képzésben az innováció, mint cél lebegjen a hallgatók szeme előtt.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese előadásában abbéli reményének adott hangot, hogy egyre többen tesznek a jövőben emelt szintű érettségit, mert az jobban alkalmazkodik a felsőoktatási tanulmányokra való felkészüléshez. Tevesz Gábor „A középiskola-egyetem átmenet aktuális kérdései, tapasztalatai” című prezentációjában elmondta, hogy 2017-ben az országszerte maturálók 91%-a tanult tovább egyetemen vagy főiskolán, de közülük csak néhány százalékuk rendelkezik emelt szintű érettségi bizonyítvánnyal fizikából, matematikából, kémiából, vagy informatikából.

Saját karának példáján keresztül bemutatta, hogy azoknak az elsőéveseknek, akiknek van ilyen vizsgájuk, könnyebben boldogulnak a tanulmányaik során, és nem okoz különösebb gondot számukra a nagyobb tananyag, valamint a műegyetemi „haladás sebessége”. Kitért az egyetemi előkészítők, a honlapon elérhető tesztfeladatok fontosságára és újdonságként említette meg a tervek szerint 2018-ban induló üzemmérnök-informatikus (Bprof) képzést.

A VIK díjazott hallgatói:

Farkas Rebeka Krisztina, diplomaterv címe: Időzített rendszerek CEGAR alapú analízise

Sallai Gyula, szakdolgozat címe: Verifikációs fordító fejlesztése C programokhoz

 Varga Norbert (VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék) - Csibi Sándor ösztöndíj

Teljes cikk

A középiskola-egyetem átmenet kérdései, Tevesz Gábor előadása