Linux Foundation támogatás a MIT részére

2017. március 9.

A BME-MIT Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoportja elnyerte a Linux Foundation Hyperledger projektjének támogatását egy meghirdetendő nemzetközi pályázaton keresztül betöltendő hallgatói szakmai gyakorlat szervezéséhez. A Hyperledger projekt célja a rohamosan terjedő Blockchain technológia nyílt forráskódú referencia implementációinak kidolgozása.

 A projektgazda Linux Foundation finanszírozza egyes, kiválasztott fejlesztő- és kutatóhelyeken az ugyancsak nemzetközi versenypályázaton kiválasztandó hallgatók nyári szakmai gyakorlatára történő fogadását. Az idei pályázat 6 nyertese olyan rangos cégek, mint a Huawei, IBM, RedHat, Intel illetve egy japán vállalat mellett egyetlen akadémiai kutatóhelyként a BME-MIT.

 A Blockchain technológia a pénzügyi világot forradalmasító Bitcoin ötletét általánosítja az alkalmazások széles körére az üzleti folyamatoktól a kiberfizikai rendszerekig. Alapgondolata, hogy központi vezérlés nélküli tisztán elosztott architektúrában az alkalmazások működésüket és adataikat tisztán elosztott, üzem- és adatbiztonság szempontjából is védett, és letagadhatatlan módon szinkronizálhassák. A Blockchain technológia forradalmi jelentőségét jelzi, hogy több befektetői tőkét vonzott, mint az informatika történetében ezidáig bármely megoldás.

A Blockchain technológia egyik meghatározó technológiai keretrendszere a Linux Foundation által menedzselt Hyperledger platform. A BME-MIT közel egy éve vizsgálja és modellezi ennek teljesítményét az IBM Research Triangle Parkkal és a Duke Egyetemmel közösen, egy IBM Faculty Award (és immár a projektgazda Linux Foundation hallgatófogadási szponzorálása) által támogatva, a Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyes vezető kutatóival együttműködve