A tudomány templomának volt a papja

2016. november 2.

Legendás oktatója előtt tiszteleg a Műegyetem intézménye is: a „Simonyi 100” háromhetes programsorozattal emlékezik a VIK Elméleti Villamosságtan Tanszék és az MTA Magfizikai Kutató Intézet létrehozójának munkásságára a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar és a karon működő Simonyi Károly Szakkollégium.

Az első rendezvényen emléktáblát leplezett le Jakab László, a BME VIK dékánja és Pápay Levente, a Simonyi Károly Szakkollégium elnöke a család, a barátok, az egykori kollégák és tanítványok jelenlétében a Schönherz Zoltán Kollégiumban.

http://www.bme.hu/hirek/20161020/Legandakent_elt_kozottunk

Poszterkiállításon elevenednek meg a 100 éve született Simonyi Károly életének mozzanatai a BME Q épületében.

„Az egész egyetem számára példa az a törekvés az általános műveltségre és a humanizmusra, amelyet Simonyi Károly egész életében megvalósított” – hangsúlyozta Józsa János, a Műegyetem rektora a száz éve született legendás professzor életét bemutató poszterkiállítás megnyitóján.

http://www.bme.hu/hirek/20161021/A_tudomany_templomanak_volt_a_papja

Veszely Gyula, a BME VIK Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Villamosságtan Csoport professor emeritusa „Elektromágneses terek” címmel tartott szakmai bemutatót műegyetemi hallgatóknak a professzor emlékét felelevenítő programsorozaton. Veszely Gyula egykori kollégaként is felidézte emlékeit Simonyi Károlyról, előadásában a professzor tanítási módszereit követve. „Simonyi kiváló pedagógus volt, aki többet tett annál, minthogy becsületesen felkészült az óráira. Jó stílusban írt, páratlanul hangsúlyozta mondatait és előadóművészi szintre fejlesztette hangjátékát, így a tananyag fontos elemeire hívta fel a figyelmet, és segítette annak elsajátítását” – méltatta a világhírű Kossuth-díjas mérnök-kutatót Veszely Gyula. Egykori munkatársa előadói stílusát idézte azzal is, hogy mellőzte jegyzeteit és fejből tartott bemutatót az érdeklődő fiataloknak

http://www.bme.hu/hirek/20161028/Koranak_kivalo_kutatoja_pedagogusa_iroja_es_eloadomuvesz_volt

Érdekes és izgalmas fizikai kísérleteket mutatott a diákoknak Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézet oktatója, akit a villamosmérnök-hallgatók egymás között „Magic Karcsinak” hívnak látványos kísérletei miatt. Fizikus tanítványával, Sánta Botonddal folyékony nitrogént használtak ún. „adiabatikus expanzió” (a tökéletes gáz állapotváltozása a környezettől termikusan elszigetelt térben megy végbe – szerk.) című kísérletükben, amelyben a műanyag palackba töltött folyékony nitrogén jelentős halmazállapot- és térfogatváltozáson ment át, majd hangrobbanás kíséretében kilőtte a palack zárdugóját.

http://www.bme.hu/hirek/20161028/Koranak_kivalo_kutatoja_pedagogusa_iroja_es_eloadomuvesz_volt