Duális mesterképzés Siemens támogatással

2016. szeptember 7.

2017 februárjától Magyarországon elsőként, a Siemens támogatásával duális rendszerű műszaki mesterképzés indul a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épülve. Az Oktatási Hivatal által akkreditált képzés előnye, hogy az egyetemisták az elméleti tudást az oktatási intézmények falai között sajátíthatják el, miközben a Siemensnél a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő gyakorlati tapasztalatra tesznek szert.

Az erről szóló nyilatkozatot Dale A. Martin elnök-vezérigazgató, Józsa János rektor és jakab László dékán írták alá 2016. szeptember 6-án.

A duális rendszerű, műszaki mesterképzésre már idén szeptembertől lehet jelentkezni. A kurzus leendő hallgatói az erőművi folyamatirányítás mellett a villamos- és irányítástechnikai üzembe helyezés területeit ismerhetik meg. A képzést az egyetem és a
Siemens olyan, legalább BSc végzettséggel rendelkező hallgatók számára ajánlja, akik érdeklődnek az erőművi villamosenergia-termelési folyamatok, illetve e folyamatok szabályozása iránt, és a korábbi tanulmányaikat villamosmérnöki képzésben, vagy energetikus-mérnöki képzésben folytatták.

A képzés tesztelése már zajlik, jelenleg két fő vesz részt a Siemensnél gyakorlati órákon. 2017 februárjától szemeszterenként 7-8 fővel bővül a kétéves kurzust hallgatók köre, tehát egyszerre akár 30 fiatal is tanulhat majd duális rendszerű műszaki mesterképzés formájában” - mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. „A Siemens célja, hogy a diákok még jobb oktatásban részesüljenek, ezért tárgyi és további anyagi adományokat is nyújtunk az Egyetem részére, hogy ezáltal is biztosíthassuk a hazai piac számára a kiemelkedő szaktudást.”

A képzés révén tovább bővült a Siemens és a BME immáron 18 éve fennálló együttműködése, amelynek keretében a BME oktatóinak és hallgatóinak lehetősége van kutatás-fejlesztési munkákban részt venni. A Siemens anyagi támogatással ösztönzi a hallgatók tudományos diákköri munkáját, TDK és diplomadolgozatokat ismer el, tanulmányutakat finanszíroz és külföldi részképzést is támogat. A vállalat ezen kívül szakmai gyakorlatok szervezését, lebonyolítását segíti, és az éves megállapodási keret felett további támogatásokat nyújt ösztöndíjakra, pályázatokra, valamint tárgyi adományokat is biztosít az egyetem számára. 

 

„Együttműködésünk a Siemensszel lehetővé teszi, hogy a nálunk megszerzett elméleti tudást a fiatalok már egyetemi éveik alatt a gyakorlatban is alkalmazhassák” – mondta el Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. „Siemens régóta támogatja az egyetemi innovatív kezdeményezéseket villamos hajtású járművek terén, példaképpen a villamos hajtású motorkerékpárt fejlesztő BME motostudent teamet, vagy villamos hajtású versenyautókat fejlesztő csapatokat, mint például a BMEmotion és a BME FRT csapatokat. Az idei évtől a támogatási kör kibővül: a jelenlegi siemenses irányvonalakkal harmonizálva az Egyetem is kiemelt figyelmet fordít az elektromos repülőgépekhez kötődő fejlesztésekre.”