Saját kategóriánkban aranyérmesek vagyunk!

2016. május 3.

Idén a tavalyinál többen szeretnének továbbtanulni. Két kiemelkedően népszerű alapképzés a mérnökinformatikus és a gépészmérnök. A két érintett kar oktatási dékánhelyettesét kérdeztük.

A tavalyinál öt százalékkal többen, 111 162-en jelentkeztek idén felsőoktatási intézményekbe. Gazdaságtudományokra a diákok 17 százaléka, műszaki képzésekre 14 százalékuk nyújtott be kérelmet. A legnépszerűbb alapképzések között szerepel az elsőhelyes jelentkezések alapján a gazdálkodás és menedzsment, a mérnökinformatikus és a gépészmérnöki képzés.  Eközben a Műegyetem a 4. legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény.

Bihari Péter: A GPK filozófiája, hogy magasan tartjuk a belépési küszöböt, ez azért igen fontos, hogy legyen kiből válogatnunk. A magas ponthatár a garancia arra, hogy a belépő hallgató nem morzsolódik le, hanem diplomával távozik tőlünk.

Tevesz Gábor: Vannak viták, de egyelőre mi sem szándékozunk csökkenteni a magas ponthatárokat. Meg kell jegyezni, hogy az informatikusaink iránt hihetetlenül nagy a kereslet, országosan több ezer végzett informatikust tudna azonnal foglalkoztatni az ipar, akkora a hiány. Ez a vákuum visszaüt a képzésre, nálunk inkább az a gond, hogy nehezebben tudjuk a mesterképzésekre bent tartani a BSc-t végzettjeinket, olyan vonzó ajánlatokkal halmozza el őket a piac. Már az alapképzés alatt intenzíven dolgozni kezdenek, ami egyértelműen a tanulás rovására megy. Nem kevesen már az első nálunk töltött évük után elszegődnek. Ez lelassítja a képzésüket. Nem véletlen, hogy összegyetemi összehasonlításban az informatikusoknál a leggyengébb a hajlandóság az MSc diploma megszerzésére, kb. 65-70%-uk akar csak mesterfokozatot szerezni. A villamosmérnököknél ez 80% felett van.

Teljes cikk a bme.hu oldalon