BME-ELTE- ICT Labs együttműködés

2014. június 23.

Tizennyolc alprojekt keretében dolgoztak új informatikai megoldásokon és kapcsolódó kutatásokon az ELTE, a BME és a CISCO szakértői 2013. január és 2014. június között. A fejlesztések négy nagy témakör köré szerveződtek. Az okostelefonos tartalommegosztás, a városi közlekedés szervezését segítő, illetve a legújabb oktatási és tanulási módszereket ötvöző informatikai megoldások, valamint a hatékony védelmi és biztonsági technológiák kidolgozása egyaránt a kutatási program témái voltak.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával megvalósított kutatómunkát az informatikai tudományos és innovációs közösség, az EIT ICT Labs budapesti központja koordinálta.

Az egymilliárd forintos hazai forrásnak köszönhetően 2013-ban és 2014-ben mintegy 700 millió forint EU forrás érkezett a két egyetemre. 

Mi az EIT ICT Labs?

Az EIT ICT Labs egyike a három tudás- és innovációs közösségnek, amelyet az EIT, az EU Innovációs és Technológiai Intézete hozott létre 2010-ben. Az EIT ICT Labs tevékenységének középpontjában az informatikai innováció támogatása áll. A szervezetet 7 teljes jogú és két társult csomópont alkotja (egyetemek, kutatóintézetek és ICT vállalatok lokális hálózata, konzorciuma), amelyek célja az oktatási, üzleti és kutatási tevékenység integrációja. Jelenleg Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Párizs, Stockholm és Trento az EIT ICT Labs teljes jogú tagjai. Madrid és Budapest társult tagként működnek közre a szervezet munkájában. Az ELTE-n működő budapesti társult csomópont a hazai informatikai kutatások, ipari partnerek és felsőoktatási programok együttműködését koordinálja.

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Ericsson Magyarország, a Magyar Telekom, a Cisco Systems Magyarország, a Nokia Solutions and Networks Magyarország és a GE Healthcare Magyarország együttműködésével folytatja tevékenységét.