Maszkok bevizsgálására alkalmas labor a Műegyetemen

2020. május 11.

2020. május 21-én az ITM COVID-19 online tudományos konferenciáján Kotán Attila, a BME kancellárja számolt be a május 11-e óta működő maszkvizsgáló laboratórium működéséről.

Sajtószemle:

https://magyarnarancs.hu/belpol/mar-a-maszkok-hatekonysagat-mero-laboratorium-is-mukodik-magyarorszagon-130014

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/a-koronavirus-most-lathatatlan-es-legyozhetetlen-ellenseg-de-magyarorszagon-mar-nem-sokaig-433246

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/ha-nagy-a-baj-gyorsan-tudunk-szovetkezni-es-eredmenyeket-produkalni

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezése alapján egyéni légzésvédő eszközök, arcvédő maszkok műszaki vizsgálatára alkalmas laboratórium jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). A felsőoktatási intézmény így készen áll a különböző maszkok és szűrőanyagaik összehasonlító vizsgálatának elvégzésére, ezzel Magyarország még egy lépéssel közelebb került az önellátáshoz az egészségügyi védekezésben - közölte a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára április 18-án az MTI-vel.

A laboratórium működését szabályozó 177/2020-as kormányrendelet május 4-én jelent meg a Magyar Közlöny 98. számában.

Maszkvizsgálattal kapcsolatos igényeiket itt jelezhetik: KATT

BME Tájékoztató a VIK Elektronikai Technológia Tanszéken működő laborban végzett  vizsgálattal kapcsolatban:

Az EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező egyéni légzésvédő eszközök és a használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközök vizsgálatáról, felhasználásáról, az egyes munkavédelmi célú időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról, a munkavégzéshez szükséges kezelői jogosítványok orvosi érvényességének meghosszabbításáról, valamint az egyes időszakos felülvizsgálatok elhalasztásáról szóló 177/2020. (V. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 177/2020. Korm. rendelet) alapján a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának vizsgálólaboratóriuma felhatalmazást kapott a veszélyhelyzet idejére egyéni légzésvédő eszközök és a használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközök darabvizsgálatának elvégzésére.

A Kormányrendelet 2. § (6) bekezdése szerint a BME vizsgálólaboratórium megvizsgálja, hogy

a)      az adott cikkszámmal ellátott egyéni légzésvédő eszköz, használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszköz megfelel-e az MSZ EN 149:2001+A1:2009 szabványban foglalt előírásoknak,

b)      a vizsgált egyéni légzésvédő eszköz megfelel-e a műszaki dokumentációjában foglaltaknak, és

c)      a vizsgált egyéni légzésvédő eszköz, használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszköz megfelel-e az (EU) 2016/425 európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott, rá vonatkozó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek, valamint ténylegesen véd-e azon kockázatokkal szemben, amelyek ellen a légzésvédő eszköz rendeltetése szerint védelmet nyújt.

A „darabvizsgálat” körében – a 177/2020. Korm. rendeletben foglaltakra tekintettel- a BME vizsgálólaboratórium a következő méréseket, vizsgálatokat végzi:

a)       az egyéni légzésvédő maszkok legfontosabb tulajdonságának, az MSZ EN 149:2001+A1:2009 szabványban foglalt, szűrőanyag részecske áteresztő képességének megállapítása (7.9.2 Pentration of filter material). A mérés metodikája a környezeti levegő részecskeszámlálásán alapul.  

b)      a bevizsgált egyéni légzésvédő eszköz megfelelősége a saját műszaki dokumentációjában foglaltak szerint.

c)      a vizsgált egyéni légzésvédő eszköz, vagy a használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszköz megfelelősége az (EU) 2016/425 európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek.

d)     annak megállapítása és rögzítése, hogy az eszköz tényleges védelmet nyújt-e a rendeltetése szerinti kockázatokkal szemben.

A BME vizsgáló laboratóriuma a vizsgálati jegyzőkönyvben foglaltak alapján a fentieknek való megfelelés esetén „Igazolás darabvizsgálat elvégzéséről” (a továbbiakban: Igazolás) elnevezésű igazoló dokumentumot állít ki a Kérelmező számára.

  • Amennyiben a bevizsgált légzésvédő eszköz szűrőanyaga nem felel meg, akkor az eszköz nem felel meg az MSZ EN 149:2001+A1:2009 szabvány védelmi osztályának   (FFP1, FFP2 vagy FFP3). Ekkor a kérelmező értesítésére kerül sor, Igazolás kiállítására nem.
  • Amennyiben a bevizsgált légzésvédő eszköz szűrőanyaga megfelel, akkor az megfelelhet az MSZ EN 149:2001+A1:2009 szabvány valamely védelmi osztályának (FFP1, FFP2 vagy FFP3).  Ekkor az Igazolás a kérelmező részére megküldésre kerül.

A szabvány szerinti teljes megfelelőséghez további vizsgálatok szükségesek. 

A Kérelmező kérhet egyéb, nem a 177/2020 Korm. rendeleten alapuló vizsgálatot is, ebben az esetben a BME vizsgálólaboratórium mérési jegyzőkönyvet állít ki.

 

A vizsgálattal kapcsolatos kérdéseket erre a címre várjuk: illes.balazs@vik.bme.hu

Honlap: http://www.vik.bme.hu/maszk


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innováció Hivatal a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 10,3 millió Ft támogatásban biztosította a BME maszkvizsgáló labor kialakítása projektet.
A projekt azonosító száma: 2020-2.1-1-ED-2020-00019.