LED alkalmazásfejlesztés - áttörés a tervezési módszertanban

2019. november 16.

2019. szepotember 30. 

A Delphi4LED projektet megvalósítására létrejött konzorcium 7 európai ország 15 intézményét ölelte fel: lámpatest gyártókat, egyetemi kutató csoportokat, karakterizáló hardver és szimulációs szoftver gyártókat.  

Lezárult az EU H2020-as programja keretén belül az EU ECSEL ECSEL Joint Undertaking 692465 számú támogatási szerződése és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap NEMZ_16-1-2017-0002 sz. támogatási szerződése társfinanszírozásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Elektronikus Eszközök Tanszéke részvételével végrehajtott Delphi4LED kutatás-fejlesztési és innovációs projekt.

A LED-es fényforrás és lámpatest gyártók közötti erős piaci verseny mindenki számára ismert tény. A LED gyártók, ezen belül is a kínai gyártók száma impresszív. Ezen körülmények közt a cégek keresik annak a módját, hogy miképp tudnának jobb minőségű és olcsóbb, innovatív világítástechnikai megoldásokat kínálni. Ezen belül külön vizsgálják azt, hogy a miképp lehetne a termékfejlesztési és gyártási költségeket csökkenteni. E dinamikusan változó környezetben jött létre az Európai Unióban a Delphi4LED konzorcium, hogy a korábbi termékfejlesztői gyakorlattól eltérő, új módszertant hozzon létre, dolgozzon ki a hatékony, LED-es világítási megoldások fejlesztésére, különös tekintettel az autóipari és általános világítási megoldásokra. Ennek jelentőségét aláhúzza az, hogy Yole Development adatai szerint  az autóipari világítási megoldások piaca 2023-ra várhatóan 37,3 milliárd dollárosra bővül[1].

A 2016-ban létrehozott Delphi4LED konzorcium egybe gyűjtötte a fenti cél eléréséhez szükséges, a LED-es alkalmazásfejlesztéssel kapcsolatos kompetenciákkal rendelkező szervezeteket. Ezek: Signify (ex Philips Lighting) (NL, FR), TU/e (NL), BME (HU), Mentor, a Siemens business (ex Mentor Graphics) (HU, UK), VTT (FI), LDC (FI), Flexbright (FI), Magillem (FR), Ingelux (FR), Piseo (FR), Ecce’lectro (FR), Feilo-Sylvania (ex Havells) (B) and PI-Lighting (CH).

A Delphi4LED projekt az ECSEL Joint Undertkaing – az elektronikus alkatrész és berendezésgyártók és az európai közszféra partnerségi kezdeményezése, az EU egyik K+F+I finanszírozási sémája és a Delphi4LED projektben érintett ECSEL partnerországok nemzeti kutatás-fejlesztési forrásainak közös támogatásával, így a BME tekintetében a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Hivatal NEMZ_16 programja (NEMZ_16-1-2017-0002 sz. támogatási szerződés) támogatásával valósult meg.

A Delphi4LED projekt alapvető célja az volt, hogy olyan szabványos multi-domain[1] LED mérő, modellező és szimulációs eljárásokat dolgozzon ki, amelyek révén a szilárdtest világítástechnika területén is meghonosíthatóak az ún. “Ipar 4.0”-szerű tervezési módszertanok. Ezek lényege az, a LED tokok multi-domain modelljeit, mint a LED-ek ún. digitális ikreit felhasználva egy LED-es világítótest tervezése, optimalizálása teljesen számítógépes modellezéssel és szimulációval történhessen, szükségtelenné téve a világítótestek különböző változatai prototípusainak fizikai elkészítését és tesztelését. E cél elérése érdekében a Delphi4LED projekt 7 európai ország 15 intézményének (lámpatest gyártóknak, világítástervező cégeknek, egyetemi kutató csoportoknak, karakterizáló hardver és szimulációs szoftver eszközöket gyártó cégeknek és LED karakterizáló laboratóriumoknak) az egymás tudását okosan ötvözve kezdte meg a munkát 2016. júniusában. A projekt eltelt 3 éve alatt új multi-domain LED mérési eljárások, lapka szintű multi-domain LED modellek, lámpatest modellezési eljárások és az ezeket ötvöző új munkafolyamatok születtek. Ezek létrehozásában a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén dr. Poppe András vezetésével működő szilárdtest világítástechnikai kutató csoport, az ugyancsak budapesti Mentor Graphics MicReD részlegével szorosan együttműködve vezető szerepet játszott.

“Valós tény, hogy napjainkig nem létezett olyan szabványos módszer, amellyel multi-domain LED modellek paramétereit meghatározhatnánk és azokat egy gyártófüggetlen formátumú, elektronikus adatlapon közzé tehetnénk” – jelentette ki Joël Thomé, a lyoni székhelyű PISEO cég (független LED mérő laboratórium), a Delphi4LED konzorcium egyik francia partner cégének a vezetője. “Ez volt az egyik fő motivációs az EU-s Delphi4LED konzorcium létre hozására, amelyben a területtel kapcsolatos különféle kompetenciák egyesítése révén áttörést értünk el a LED-es alkalmazástervezés terén“.



[1] kombinált elektromos, termikus és fénytani mérés, modellezés, szimuláció