MI Tudásközpont programot indított a Microsoft vezető magyar egyetemek bevonásával

2019. november 13.

MI Tudásközpont program néven stratégiai együttműködést indított a Microsoft Magyarország vezető magyar egyetemekkel – jelentette be Jean-Philippe Courtois a Microsoft globális alelnöke 2019. november 12-én.

Az együttműködés keretében az egyetemeken mesterséges intelligenciára épülő nagy társadalmi hasznosságú alkalmazásokat fejlesztenek a legmodernebb Microsoft-technológiák felhasználásával .

https://news.microsoft.com/hu-hu/2019/11/12/mesterseges-intelligencia-tudaskozpont-program-strategiai-szovetseg-a-jovobemutato-fejlesztesekert/

Az együttműködésben a VIK AUT és TMIT munkatársai vesznek részt.

A magyar felsőoktatás és a Microsoft stratégiai együttműködése új szintre lép azzal, hogy több vezető egyetemen létrejönnek a Mesterséges Intelligencia Tudásközpontok. A hosszú távú szakmai együttműködés célja, hogy a technológiai oktatásnak ne csak szerves részét képezzék az olyan modern technológiák, mint a mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás és ezek kombinációja, hanem hogy e technológiákra építve nagy társadalmi hasznosságú fejlesztések szülessenek, amelyek hozzájárulnak az emberek mindennapi életének javításához.

Az MI Tudásközpontok olyan központok, ahol koncentrálódik a legújabb technológiákkal kapcsolatos tudás és rendelkezésre áll a megfelelő technológia is annak érdekében, hogy a legtehetségesebb diákok és szakmai mentoraik rendkívüli ötleteket valósíthassanak meg és hozzájáruljanak ahhoz, hogy ezek a fejlesztések szervesen beépüljenek a magyar technológiai képzésbe.

Az MI Tudásközpontok segítségével javul a hazai technológiai oktatás eddig is magas színvonala, nőhet a magas hozzáadott értékű fejlesztések száma, azzal pedig, hogy több lesz az új technológiákat is ismerő fiatal szakember a hazai munkaerőpiacon, nőhet a magyar gazdaság versenyképessége.

Az MI Tudásközpont program első tagja a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, ahol a kutatók drónok által készített felvételek elemzéséhez alkalmaztak képfelismerő neurális hálózatokat a Microsoft FPGA alapú technológiájának használatával. A Pécsi Tudományegyetem projektjében több százezer gyógyszerfelhasználói vélemény szövegét tartalmazó adatbázist dolgoztak fel a fejlesztők szövegbányászattal. A Debreceni Egyetem Klinikai Központja klinikai adatok nagy tömegű elemzésével vizsgálja a cukorbetegség megjósolható szövődményeit. Az MI Tudásközpont programjához a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem is csatlakozott. Az országos szintű programot a Microsoft Magyarország az oktatók számára biztosított képzésekkel, és speciális tananyaggal támogatja. Mindezeken túl, a Microsoft az Azure számítási kapacitásait is tanárok és hallgatók rendelkezésére bocsátja, hogy – az MI-ről frissen szerzett ismereteik birtokában – ezek segítségével kísérletezzenek tovább és teszteljék a fejlesztéseiket.

https://news.microsoft.com/hu-hu/2019/11/12/mesterseges-intelligencia-tudaskozpont-program-strategiai-szovetseg-a-jovobemutato-fejlesztesekert/