Kettős diploma a német nyelvű mérnökképzésben!

2019. április 11.

A világ TOP 100 felsőoktatási intézményei közé tartozó Karlsruhei Technológiai Intézettel (korábbi nevén Karlsruhei Egyetem, KIT) írt alá kettős diploma kibocsátásáról szóló együttműködési megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A két intézmény több évtizedes oktatási és kutatási kapcsolataiban mérföldkövet jelentő megállapodás aláírásán részt vett Palkovics László innovációs és technológai miniszter, valamint Volkmar Wenzel Németország magyarországi nagykövete is.

Az együttműködés eredményeként a tanulmányaikat a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán  2018 szeptemberében a német nyelvű képzés keretei között kezdő villamosmérnök hallgatók mindkét egyetem diplomáját megszerzik tanulmányaik befejezésekor.

A megállapodást a KIT részéről Thomas Hirth innovációért és nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes, Thomas Zwick villamosmérnök képzés programfelelős, a BME részéről Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, Kotán Attila kancellár és Jakab László dékán írták alá .

 A BME és a Karlsruhei Egyetem 1992 óta oktat közösen hallgatókat a német nyelvű mérnökképzés keretében, azaz a Gépészmérnöki Karra vagy a Villamosmérnöki és Informatikai Karra felvett hallgatók megfelelő nyelvtudás és elhivatottság esetén tanulmányaikat német nyelven folytathatták az első négy  szemeszterben, majd egy szemesztert Karlsruhe-ban tölthettek.

Német nyelvű tanulmányaikról betétlapot kaptak. 1992-2018 között több mint 2200 hallgató nyert felvételt erre a típusú képzésre.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán folyó villamosmérnök képzés nemzetközi elismertségét jelenti, hogy az európai és a világ egyetemeinek rangsorában  rendkívül előkelő helyet elfoglaló Karlsruhei Technológiai Intézettel a villamosmérnöki szakon kettős diplomát (double degree) eredményező képzés indulhatott el. A 2018 nyarán rögzített megállapodás értelmében az új típusú képzés 2018 szeptemberében elindult, de a tapasztalatok alapján más szakokra – mérnökinformatikus, gépészmérnök – is kiterjeszthető lesz.

A szerződés ünnepélyes aláírására 2019. április 11-én a Műegyetemen került sor.

A tanulmányaikat 2018 szeptemberében kezdő villamosmérnöki szak hallgatói BSc tanulmányaik első két félévében tantárgyaikat német nyelven hallgatják a BME-n, azok valamennyi számonkérését is német nyelven teljesítik. Ezt követően a harmadik és a negyedik félévüket Karlsruhéban töltik ösztöndíjjal, a KIT rendes hallgatóivá válnak, és két félévig a KIT villamosmérnök képzésének mintatanterve szerint haladnak. A kint teljesített tantárgyak pontosan megfeleltethetők a BME villamosmérnöki képzés mintatanterve tantárgyainak, így hazatérésük után a teljesített tantárgyak befogadásra kerülnek itthoni tanulmányaikba. Ötödik és hatodik (specializációs) féléveiket ismét itthon teljesítik, ekkor már magyar nyelven hallgatva a tantárgyakat, utolsó félévükben szakdolgozatukat mindkét intézményhez kapcsolódva készíthetik el. Szakdolgozatuk bírálata és minősítése mindkét intézmény által megtörténik, záróvizsgájukat is közös felügyelet alatt teszik le. Alapképzésük végén az előírt követelményeket teljesítő hallgatók mindkét intézmény BSc diplomáját elnyerik (ún. kettős diploma, double degree).

A két egyetem kettős diplomáját a KIT hallgatói is megszerezhetik, ők tanulmányaik 4-6. féléveit töltik a Műegyetemen, a 7. szemeszterben pedig választhatnak, melyik egyetemen írják szakdolgozatukat.

Thomas Hirth , a KIT innovációért és nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy már a rendszerváltás előtt szoros szakmai kapcsolat volt a két intézmény között, s a kettős diplomáról aláírt megállapodás kiválóan illeszkedik az intézmény nemzetköziesítési stratégiájába.

A KIT oktatóinak 30%-a, hallgatóinak 20%-a külföldi háttérrel rendelkezik.

Az ünnepélyes aláíráson Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, megint példaértékű együttműködést kezdenek el.

Kiemelte, hogy már a nyolcvanas években is kötődött a BME a KIT jogelődjéhez. Évente többször látogattak Karlsruhéba - idézte fel a miniszter, a műszaki egyetem akkori hallgatója. Hozzátette, később egy sor kiválóan működő technológiát sajátítottak el. Arra is kitért Palkovics László, hogy felsőoktatási tanulmányai óta kapcsolatban áll Németországgal, a német iparral.

Volkmar Wenzel, Németország budapesti nagykövete azt hangoztatta, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat mára továbbfejlődött, partneri, baráti kapcsolattá vált, amiben éllovas szerepet játszott a BME és a KIT.

A technológiát támogatni kell, mert abban rejlik a jövő - jelentette ki Volkmar Wenzel.

A nagykövet azt mondta, hogy a tudománynak több pénzre van szüksége, és ezt a kormánynak is tudnia kell.

Veszprémi Károly rektorhelyettes Józsa János  rektor úr üdvözletét tolmácsolva szólt a képzésben résztvevő kiváló hallgatók erős elköteleződéséről, valamint reményét fejezte ki, hogy más szakterületekre is kiterjed a kettős diploma megszerzésének lehetősége.

Jakab László dékán emlékeztetett arra, hogy bátorságról tettek tanúságot azok az oktatók, akik 1992-ben a képzést német nyelven elindították magyar hallgatók részére.

A német nyelvű mérnökképzés mellett több vállalat is elkötelezte magát az elmúlt években, így  az Audi, az AVL , a Bosch, az Evosoft, a Siemens ösztöndíjai egészítették ki a DAAD és az Erasmus ösztöndíjakat. A két féléves KIT tanulmányok támogatására Ludvig László , a Siemens Mobility igazgatója tett elsőként ígéretet, alapozva az anyavállalat és az egyetem több mint 20 éves együttműködésére.

Honlap: http://nemet.vik.bme.hu/