Hiánypótló tantárgyi projekteket indít a VET hallgatóinak a Schneider Electric

2019. március 28.

 2019. március 28. – A Schneider Electric és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tegnap hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá. Ennek keretében az oktatási intézmény 2019 őszétől, illetve 2020 elejétől a motorindítás és a daruvezérlés területén indít hallgatói projekteket a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszékén, a Schneider Electrickel együttműködve. A partnerség célja, hogy a mérnökhallgatók már az egyetemen a lehető legkorszerűbb eszközökön tanuljanak, hasznos tudásra tegyenek szert, és így az ipari automatizálásban jártas szakemberekké váljanak. Szaktudásán felül a Schneider Electric 7 millió forint értékű eszközökkel, valamint gyakornoki és ösztöndíjprogrammal is támogatja a BME-t és a tanulókat.

„Technológiai vállalatként a Schneider Electric számára kiemelten fontos az innováció, amelyet a jövő mérnökeinek képzésébe is szeretnénk beépíteni. Ezért is léptünk partnerségre a BME-vel, amely a legrangosabb hazai felsőoktatási intézmény ezen a területen. Az innovatív megközelítést a tervezett projektek kidolgozási folyamatába is beépítjük azzal, hogy a diákokat is bevonjuk, akik így egy úttörő kezdeményezés aktív részeseivé válnak. Az együttműködés keretében összesen 7 millió forint értékben berendezésekkel – két motorindító panellel, valamint frekvenciaváltókkal, programozható logikai vezérlőkkel (PLC), kijelzőkkel, érzékelőkkel, kapcsolóberendezésekkel és teljesítménymérőkkel –, továbbá évi 2,5 millió forintos gyakornoki és ösztöndíjprogrammal támogatjuk a hallgatókat” mondta Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója.   

 

„A BME-n szoros kapcsolatot ápolunk a szakterületükön élen járó vállalatokkal, így az együttműködések új szintjét jelenti számunkra az energiamenedzsment, az automatizálás és az épületinformatika területén vezető szerepet betöltő Schneider Electrickel aláírt megállapodás. A partnerséget erősíti, hogy a Villamos Energetika Tanszék kompetenciái – köztük a villamos berendezések és -hajtások, valamint a nagyfeszültségű technológiák – szoros összhangban vannak a Schneider Electric szakértelmével, a közös munkával pedig a hagyományosnak tekinthető szakterületeink kiegészülnek az automatizálással és a digitális megoldásokkal. Az újonnan induló motorindítás és daruvezérlés két olyan terület, amelyre a tapasztalatok szerint óriási szükség van az iparágban, de jelenleg még hiányoznak a felsőoktatási képzésből. Az oktatás során a villamosmérnök hallgatók valós ipari környezetben ismerkedhetnek meg valós problémák megoldásával, így fejlesztik gyakorlati és elméleti ismereteiket, és elsajátítják az ipari vezérléstechnika alapjait” – mondta Józsa János, a BME rektora.

Az iparban az áramfogyasztás 80 százalékát villamos motorok teszik ki, amelyek számtalan berendezésben, például nagyteljesítményű keverőgépekben, szállítószalagoknál, darukban, valamint kompresszor- és ventilátorvezérlő eszközökben is megtalálhatók. Az ipari megoldásokban működő motorok kapcsolási és vezérlési módja azonban technológiai szempontból eltérő. Az elektrotechnika tantárgy keretén belül 2019 őszétől induló motorindítás projektfeladat alkalmával a hallgatók ezeket a különféle vezérlési elveket tanulhatják meg, az alapismereteket pedig a Schneider Electric által felépített motorindító demópanelekkel ültethetik át hatékonyan a gyakorlatba, amelyeken különféle méréseket végezhetnek.

 A villamos laboratórium tantárgy részeként 2020 elejére tervezett daruvezérlési projekt a gép-biztonságtechnikától a programozás- és hajtástechnikán át több területet is lefed, amelyekkel szintén számos helyen találkozhatunk az iparban. A hallgatók egy 3D-ben mozgatható, súlyok emelésére is alkalmas darun próbálhatják ki a komplex vezérlési feladatokat, amelyhez a vezérlési rendszerelemeket a Schneider Electric biztosítja. Ezáltal a darukat munkájuk során már magabiztosan tudják majd irányítani.

A partnerség keretében évente egy gyakornok és négy ösztöndíjas hallgató dolgozhat a Schneider Electricnél, 6 hónapon át. A kiválasztást a vállalat és az egyetem közösen végzi a hallgatók érdeklődési köre alapján, de az is fontos szempont, hogy az általuk végzett szak mennyire egyezik a szervezet szakmai irányaival, és hogy a személyiségük mennyire illik a cégkultúrába. A Schneider Electric minden hozzá érkező fiatalt az ajánlatkészítő vagy az EcoStruxure stratégiai csapatban alkalmaz majd. Előbbiben a partnerek műszaki igényeire készítenek majd ajánlatokat a vállalat teljes kínálatából, utóbbiban pedig az lesz a feladatuk, hogy megismertessék a piaccal az EcoStruxure rendszert, főként az okosépületek és az energiaellátás területén. Minden BSc hallgató szakmai mentort kap maga mellé, aki segít a munkához szükséges tudás, valamint a szervezeti kultúra gyors és hatékony elsajátításában, és akivel rendszeresen konzultálhat bármilyen felmerülő kérdés esetén.