Autonóm jármű mesterszak indul szeptemberben

2018. február 15.

Két új mesterképzés lesz elérhető egymást kiegészítve a BME-n és az ELTE-n ősztől, amelyekre már jelentkezhetnek a hallgatók. A szakokat sajtótájékoztatón mutatták be.

Autonóm járműirányítási mérnök mesterszakot indít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – jelentette be Józsa János rektor az intézmény járműcsarnokában újságírók, a BME és az ELTE felsővezetői, szakemberei, továbbá ipari partnerek előtt.

A BME vezetője elmondta: az angol nyelvű képzés célja, hogy a járműipar legdinamikusabban fejlődő területére, az autonóm járművek fejlesztésére képezzenek szakembereket a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon. „A tervezés még javában tart az önvezető járművek területén, amelyhez már most bekapcsolódott az oktatás, és így az ipari igényekre rugalmasan reagálhat az egyetem” – fogalmazott az akadémikus. Hangsúlyozta: „a Műegyetem hatékony a képességfejlesztésben, de az ipari kutatás-fejlesztéshez partnerség kell.” Örömmel üdvözölte, hogy a szaklétesítést- és indítást az MTA SZTAKI és a nagyvállalatok is támogatták: „mi ezt egyedül nem tudtuk volna megvalósítani”. Hozzátette: a kutatások egyik kulcseleme a zalaegerszegi tesztpálya-fejlesztés.